Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal (1 minuts läsning)

Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal (1 minuts läsning)

Detta inlägg “Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal” fortsätter med hur du kan öka din självkänsla genom att lära känna och hantera dina tankar och känslor. Detta är innehållet i den omogna försvarsmekanismen idealisering.

Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal:

Idealisering är en försvarsmekanism som hanterar ångest och ambivalens genom att undvika tankar om egna eller andras mindre smickrande eller hotfulla sidor. Istället idealiserar man sig själv eller andra genom att tillskriva extrema, orealistiska och alltför positiva egenskaper.

I barns utveckling är idealisering normalt och ersätts med tiden med förmågan att se människor som komplexa med både goda och dåliga sidor.

Vi tenderar att idealisera de saker som vi har valt eller förvärvat.

Ett exempel är när tonåringar idealiserar sina idoler och föreställer sig att de har ett perfekt liv och stora personligheter samtidigt som de ignorerar negativ information och dåligt beteende.

Eller när man idealiserar en semester och tänker på hur perfekt allt kommer att bli utan att förbereda sig på eventuella incidenter som dåligt väder, sjukdomar, insekter etc.

Idealisering är också när vi betraktar våra beslut som kloka och intelligenta genom att stödja dem med argumentation och samtidigt undvika motstridig information. Genom att göra detta undertrycker vi tvivel att vi har fattat fel beslut. Detta skapar en större kontrast som gör att de positiva argumenten verkar ännu bättre.

Mer om hur du kan stärka din självkänsla i nästa inlägg. Se även gratisbloggen eller kursen Stärk din självkänsla och utveckla din inre trygghet på https://jennyrappblifri.se 

Mer information:

Har du frågor du önskar svar på kan du skriva dem i kommentarsfältet. Maila mig på jennyrapp@jennyrapp.com 

Hitta mer inspiration om hur du blir fri med psykologi på bloggen: https://www.jennyrappblifri.se/blogg/ 

eller på Instagram: https://www.instagram.com/jennyrappblifri/

Temabibliotek på den engelska bloggen https://www.jennyrapp.com/

Kurser i personlig utveckling på https://jennyrappblifri.se:

Stärk din självkänsla & utveckla din inre trygghet

Bli fri från stress

Bli fri från utmattning & få nya krafter

HSP: Följ ditt inre – Hantera känslor, tankar & behov

Personlig utveckling: Bli fri med kraftfulla insikter i psykologi

Relationer & inre styrka: Skapa livsbalans & nå din potential

Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal
Öka din självkänsla genom att inte sätta andra på piedestal

#självkänsla #försvarsmekanism #stress # stolt #känslor #självkänsla #wwwjennyrappblifrise #stresshantering #utbränd #utmattning #acceptans #självförtroende #ACT #lugn #medvetennärvaro #hälsa #livskvalitet #livsglädje #sundavanor #psykologi #självhjälp #måbra #vila #lycka #harmoni #motivation #inspiration