Använd medveten närvaro för att lugna dig i kristider

Det första steget i att hantera en kris handlar om att använda tekniker för att lugna dig själv.
De senaste inläggen har handlat om det mycket viktiga i kristider – att lugna sig genom att styra upp vad du tänker på. Detta genom att skapa avstånd eller distrahera dig från dina stressande orostankar.

Förutom att skapa distans till dina tankar genom att prata OM dem, vilket inlägget handlade om igår, kan du använda ytterligare tekniker i medveten närvaro.

I mindfulness/medveten närvaro fokuserar man på att vara en observatör och samtidigt stannar kvar i obehaget men inte låter sig dras med eller in i stressande tankar eller obehagliga känslor.

Istället strävar man efter att behåll intresset på en måttlig nivå. detta tillför därför inte ny stress medan den pågående stressreaktionen löser upp sig.

Detta kan man göra genom att till exempel fokusera på ett sinne. Lyssna eller titta på något som fångar ditt intresse i omgivningen istället för att gå in i de egna tankarna och känslorna.

En övning i detta kommer i nästa inlägg.

Hitta mer gratis inspiration om hur du kan bli fri med psykologi på bloggen här https://www.jennyrappblifri.se/blogg/ eller https://www.instagram.com/jennyrappblifri/ samt på den engelska bloggen https://www.jennyrapp.com/

Kurser i personlig utveckling på https://jennyrappblifri.se:

Självkänsla: Stärk din självkänsla & utveckla din inre trygghet

Stresshantering: Bli fri från stress

Utmattning: Bli fri från utmattning & få nya krafter

HSP: Följ ditt inre – Hantera känslor, tankar & behov

Personlig utveckling: Bli fri med kraftfulla insikter i psykologi

Relationer & inre styrka: Skapa livsbalans & nå din potential