Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet (1 minuts läsning)

Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet (1 minuts läsning)

Detta inlägg “Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet” fortsätter med hur du kan öka din självkänsla genom att lyssna på dina känslor.

 

Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet:

Som nämnts i tidigare inlägg är ett av kännetecknen hos känslor att de var och en motsvarar beteendemässiga och motiverande impulser som är viktiga för vår överlevnad och för att signalera våra mänskliga behov för oss.

Panksepp har identifierat tre typer av stora motivationssystem med olika funktioner. Dessa tre system bygger på forskningen om känslor.

Det första systemet – Hot- och självskyddssystemet:

Hot- och självskyddssystemet syftar till att upptäcka och reagera på hot, t.ex. genom att slåss, fly, frysa eller andra reaktioner för att hantera faror.

Detta system anses vara det dominerande systemet. Detta innebär att systemet har prioritet framför de andra två systemen och stänger ner dem när det är aktivt. Anledningen till detta är att dess huvudsakliga fokus är fysisk och psykisk överlevnad.

Systemet skapar därför symtom och känslor såsom ångest, rädsla, ilska och avsky. På så vis får vår överlevnad huvudprioritet och stänger av de två andra systemen som fokuserar på de mindre viktiga men mer behagliga motivationssystemen för utforskande och återhämtning.

Mer om hur du kan stärka din självkänsla finns på gratisbloggen eller kursen Stärk din självkänsla och utveckla din inre trygghet på https://jennyrappblifri.se

 

Mer information:

Maila dina frågor på jennyrapp@jennyrapp.se 

Hitta mer inspiration om hur du blir fri med psykologi på bloggen: https://www.jennyrappblifri.se/blogg/ 

eller på Instagram: https://www.instagram.com/jennyrappblifri/

Temabibliotek finna på den engelska bloggen https://www.jennyrapp.com/

 

Kurser i personlig utveckling på https://jennyrappblifri.se:

Stärk din självkänsla & utveckla din inre trygghet

Bli fri från stress

Bli fri från utmattning & få nya krafter

HSP: Följ ditt inre – Hantera känslor, tankar & behov

Personlig utveckling: Bli fri med kraftfulla insikter i psykologi

Relationer & inre styrka: Skapa livsbalans & nå din potential

Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet
Öka din självkänsla genom att förstå hotsystemet

#självkänsla #försvarsmekanism #stress #stolt #känslor #självkänsla #wwwjennyrappblifrise #stresshantering #utbränd #utmattning  #acceptans #självförtroende #ACT #lugn #medvetennärvaro #hälsa #livskvalitet #livsglädje #sundavanor #psykologi #självhjälp #måbra #vila #lycka #harmoni #motivation #inspiration