Öka din självkänsla genom att förstå den mindre primitiva försvarsmekanismen intellektualisering (1 minuts läsning)

Öka din självkänsla genom att förstå försvarsmekanismen intellektualisering (1 minuts läsning)

Detta inlägg “Öka din självkänsla genom att förstå försvarsmekanismen intellektualisering” fortsätter med hur du kan öka din självkänsla genom att lära känna och hantera dina tankar och känslor.

Öka din självkänsla genom att förstå försvarsmekanismen intellektualisering:

Intellektualisering är när en person undviker obekväma känslor genom att fokusera på fakta och logik. Intellektualisering är en av de mindre primitiva försvarsmekanismerna.

Detta neutraliserar ångest, ilska och osäkerhet vilket minskar risken för att det skapas pinsamma situationer jämfört med. att använda mer primitiva försvarsmekanismer.

Intellektualisering är en av Freuds ursprungliga försvarsmekanismer. Han menade att intellektualisering innebär att man analyserar en händelse på ett sätt som skyddar mot ångest genom att ignorera de känslomässiga reaktionerna som anses vara oviktiga.

Istället behandlas händelsen som ett intressant problem med rationella lösningar. Problemet är att känslorna ofta måste erkännas för att man ska kunna gå vidare.

Ett exempel är när man istället för att bearbeta sorgen efter ett uppbrott gör en detaljerad ekonomisk kalkyl över vinsterna med att leva ensam. Det finns inget förnekande av att händelsen äger rum, men de känslomässiga konsekvenserna undviks.

Eller en person som har fått besked om en allvarlig sjukdom vill veta detaljer om sannolikheten för överlevnad och möjliga resultat av olika läkemedelsbehandlingar.

Mer om hur du kan stärka din självkänsla i nästa inlägg. Se även gratisbloggen eller kursen Stärk din självkänsla och utveckla din inre trygghet på https://jennyrappblifri.se 

Mer information:

Har du frågor du önskar svar på kan du skriva dem i kommentarsfältet. Maila mig på jennyrapp@jennyrapp.com 

Hitta mer inspiration om hur du blir fri med psykologi på bloggen: https://www.jennyrappblifri.se/blogg/ 

eller på Instagram: https://www.instagram.com/jennyrappblifri/

Temabibliotek på den engelska bloggen https://www.jennyrapp.com/

Kurser i personlig utveckling på https://jennyrappblifri.se:

Stärk din självkänsla & utveckla din inre trygghet

Bli fri från stress

Bli fri från utmattning & få nya krafter

HSP: Följ ditt inre – Hantera känslor, tankar & behov

Personlig utveckling: Bli fri med kraftfulla insikter i psykologi

Relationer & inre styrka: Skapa livsbalans & nå din potential

Öka din självkänsla genom att förstå försvarsmekanismen intellektualisering
Öka din självkänsla genom att förstå dförsvarsmekanismen intellektualisering

#självkänsla #försvarsmekanism #stress #stolt #känslor #paus #vila  #stresshantering #utbränd #acceptans #utmattning #ACT #lugn #medvetennärvaro #hälsa #livskvalitet #livsglädje #sundavanor #wwwjennyrappblifrise  #psykologi #sälvhjälp #måbra #självförtroende #lycka #harmoni #motivation #inspiration